Je winkelwagen is momenteel leeg
Een goed afgestelde extractietijd is essentieel als je wilt ontdekken hoe je de perfecte espresso maakt. Het beïnvloedt namelijk niet alleen de smaak, maar ook de textuur en aroma’s van je koffie. Allemaal leuk en aardig, maar misschien denk je, help, wat is extractietijd? Het aantal seconden waarin water door gemalen koffiebonen heenloopt, dat is waar we het met je over willen hebben. Er zijn ontzettend veel aspecten die effect hebben en ervoor zorgen dat deze tijd net boven of onder het gemiddelde liggen, maar je kan ervan uitgaan dat een doorlooptijd van 23 tot 30 seconden de sweet spot is.
Toch zal je vast ontdekt hebben – tijdens de 1001 pogingen om het perfecte koffietje te zetten – dat genieten niet altijd gegarandeerd is. De juiste extractietijd bereiken is helaas niet een kwestie van je espressomachine aanzetten en rustig wachten. Hiervoor moet je toch echt zelf actie ondernemen. We beginnen bij de verhouding tussen koffie en water, de ratio. Deze kan variëren afhankelijk van je persoonlijke smaakvoorkeur.
Heb je liever een intensere body? Dan voeg je waarschijnlijk minder water toe. Geef je de voorkeur aan een lichte espresso? Dan houd je liever wat meer water in je bakkie over. Om het makkelijk te maken, gaan we ervan uit dat je begint met 18 gram gemalen koffie. Als je hier 36 gram extractie uithaalt, heb je een ratio van 1:2. Dit zorgt voor een espresso met een redelijk volle body. Liever meer water en een lichter smaakprofiel? Dan kom je bijvoorbeeld op 18 gram koffie met 45 gram extractie, oftewel een ratio van 1:2,5. De hoeveelheid water die je laat stromen kan je zelf instellen op je espressomachine.
Een ander aspect, of eigenlijk twee aspecten, die invloed hebben op de smaak van je dagelijkse dosis cafeïne, zijn onder- en overextractie. Als je een beetje verstand hebt van koffie, begin je waarschijnlijk al te rillen van deze termen. Voor de koffienewbie’s onder ons; dit wil je dus vermijden. Onderextractie komt voor als de doorlooptijd te kort is, meestal onder de 23 seconden. Dit kan gebeuren als je de koffie te grof gemalen hebt, er is dan te weinig weerstand wat ervoor zorgt dat het water te makkelijk door de gemalen bonen heen stroomt. Onderextractie heeft een zure en zwakke smaak als resultaat. Om dit op te lossen zet je de maalstand wat fijner, zo heeft het water meer tijd om alle smaken tot hun recht te laten komen.
Maar let op, wanneer je je koffiemaler te fijn zet, vergroot je de kans op overextractie. Je kan het vast al raden, dit gaat over een te lange extractietijd, boven de 30 seconden. Dit geeft een bittere, wrange smaak. Als je je maler voor het eerst instelt, zul je dus moeten spelen met de maalstand, om de perfecte extractietijd te krijgen.
De juiste ratio en doorlooptijd vinden, is een kunst op zich. Je zal echt aan de slag moeten met experimenteren en vooral veel proeven. Bereid je voor op een stuiterende middag met veel espressootjes ;). Maar geloof ons, dit zal het allemaal waard zijn, als je uiteindelijk een bakkie vloeibaar geluk overhoudt. Nog een keer dan, zodat je het niet vergeet; de gouden regel en sweet spot voor een goeie espresso is een extractietijd tussen de 23 en 30 seconden. En zodra je die perfecte verhouding hebt gevonden, kun jij iedereen in je omgeving betoveren met een kopje koffie waar de liefde en passie vanaf spat.